Έπειτα από τρία χρόνια απαγόρευσης και σιωπής, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι φέτος θα πραγματοποιηθούν τα καθιερωμένα αποκριάτικα δρώμενα, των οποίων έχει την διοργάνωση και τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Σκοπέλου.
Οι αποκριές στην Σκόπελο είχαν από τα παλαιότερα χρόνια μεγάλη σημασία και αποτελούσαν την μεγαλύτερη εκδήλωση διασκέδασης οικογενειακής και ομαδικής. Οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αρχαίων χρόνων και συνδέονται άρρηκτα με την λατρεία του θεού Διόνυσου. Η δομή τους αντανακλούσε το κλίμα και το πνεύμα της εποχής αφού ενσωματώνονταν κάθε φορά στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του κάθε τόπου, όπως πχ η Τράτα που ήταν συνδεδεμένη με την ναυπηγική παράδοση. Η σημασία των αποκριών ήταν μεγάλη για τους κατοίκους του νησιού και αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστροφή των ξενιτεμένων στην Σκόπελο προκειμένου να διασκεδάσουν με τα τοπικά έθιμα.
Ως Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σκοπέλου, επιθυμούμε τα σπάνια αυτά έθιμα, που πραγματοποιούνται την δεύτερη και τρίτη Κυριακή της αποκριάς να τα διαφυλάξουμε και να τα διαδώσουμε όχι μόνο στους νεότερους αλλά και σε όλη την περιοχή της Ελλάδας ώστε να αποτελέσει η Σκόπελος την διάρκεια της Αποκριάς έναν χειμωνιάτικο προορισμό διασκέδασης αλλά και ένα κέντρο εθίμων και παράδοσης.
Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το αποκριάτικο δρώμενο της «Τράτας». Η συγκέντρωση των σκαφών και των πληρωμάτων θα γίνει μπροστά από το Δημοτικό καφενείο όπου θα υπάρχουν κεράσματα για τους συμμετέχοντες.
Η Τράτα – το δρώμενο των θαλασσινών, το έθιμο με τα έντονα διονυσιακά στοιχειά και τα απρεπή τραγούδια, που εκπηγάζει από την ναυπηγική και ναυτική παράδοση των Σκοπελιτών. Πρόκειται για έναν σκελετό βάρκας κατασκευασμένο από καλάμια. Τα άτομα που συμμετέχουν είθισται να είναι μόνο άντρες και αποτελούν το πλήρωμα της (τραταραίοι), η ενδυμασία τους είναι κωμική και ατημέλητη και το πρόσωπο τους είναι βαμμένο με κάρβουνο και λουλάκι. Η αποστολή του πληρώματος είναι να κάνει τον « γύρο του νησιού» για να καταλήξει στο λιμάνι για να ρίξει την Τράτα στην θάλασσα. Έτσι περνά από κάθε γειτονιά, όπου το πλήρωμα χορεύει τραγουδώντας αποκριάτικα, σατυρικά τραγούδια τα γνωστά «περπάσκα», που διακωμωδούν τη γονιμοποίηση, τις χήρες, του παπάδες και τις παπαδιές. Οι γειτόνισσες κερνούν το πλήρωμα κρασί και εδέσματα, ενώ οι τραταραίοι «πειράζουν» τις κοπέλες από το κοινό.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα το αποκριάτικο δρώμενο «Καλές», η συγκέντρωση θα γίνει στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Ονομάζονται έτσι γιατί ντύνονται με παραδοσιακές ενδυμασίες (καλές), σε αντίθεση με αυτές της Τράτας, και μαζί με μουσικούς κάνουν επίσης τον γύρο του νησιού. Συνήθως αναπαριστούν το γεγονός ενός γάμου, όπου τη νύφη υποδύεται ένας άνδρας και τον γαμπρό μια γυναίκα. Σταματούν σε κάθε γειτονιά χορεύοντας και τραγουδώντας στίχους που εξυμνούν την αγάπη, τον έρωτα και τη φύση. Η διαδρομή τους μοιάζει σαν μια καντάδα, που γίνεται από άκρη σε άκρη της Σκοπέλου για να τραγουδήσουν, να κεραστούν κρασί, ρυζόγαλο και να χορέψουν και να καταλήξουν στην παραλία της Σκοπέλου, όπου θα ακολουθήσει γλέντι με άφθονο κρασί και αποκριάτικα εδέσματα.
Με την λήξη της γαμήλιας πομπής θα ακολουθήσει γλέντι στην παραλία της Σκοπέλου.
Τα παραπάνω έθιμα δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο νησί. Η Σκόπελος ξαναγυρίζει χρόνια πίσω. Μουσικές και τραγούδια αντηχούν από την εποχή του Διόνυσου και όλα μοιάζουν σαν μύθος, που ζωντανεύει κάθε χρόνο.
Καλούμε όλους τα κατοίκους και τους λάτρεις της Σκοπέλου να συμμετέχουν μαζικά στα αποκριάτικα έθιμα, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο ζωντανή την παράδοση που έχουμε λάβει και δημιουργώντας δεσμούς ενωτικούς μεταξύ όλων των κατοίκων.
Η φιλόξενη Σκόπελος, σας καλεί να διασκεδάσετε και να βιώσετε την αποκριά στην πραγματική της διάσταση. Θα ακολουθήσει ενημέρωση για την ώρα συγκέντρωσης για κάθε Κυριακή χωριστά.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ
ΣΧΟΛΙΑ