Κρίσιμο ζήτημα για το περιβάλλον του νησιού
και την υγεία του λαού η διαχείριση των απορριμμάτων
Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει υποβαθμίσει το ρόλο των Δημοτικών Συμβουλίων, μεταθέτοντας πλήθος αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή, όπου οι Δημοτικές Αρχές έχουν συντριπτικές πλειοψηφίες. Η δια περιφοράς διεξαγωγή τους μάλιστα αποστερεί τη δυνατότητα ουσιαστικής ενημέρωσης σε κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο των μελών και δημοτικών συμβούλων αλλά κυρίως των δημοτών, κάτι που δεν εξασφαλίζει βέβαια και η τηλεδιάσκεψη.
Αυτήν την τακτική, την οποία και καταγγέλλουμε , επέλεξε δυστυχώς η Δημοτική Αρχή για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητείται το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, ζήτημα που ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει μια ολόκληρη συνεδρίαση, με βάση τις ραγδαίες και αρνητικές για τα λαικά νοικοκυριά και το περιβάλλον εξελίξεις στον τομέα αυτόν.
Την τελευταία ειδικότερα δεκαετία ο τομέας των στερεών αποβλήτων, πέρα από πεδίο άντλησης υψηλών κερδών για τους κατασκευαστικούς ομίλους, έχει αναδειχθεί και σε σημαντικό παράγοντα υποβοήθησης της προσπάθειας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση της εξάρτησης της καπιταλιστικής οικονομίας από εξωτερικές πηγές σε Ενέργεια και πρώτες ύλες. Αυτό αποτυπώνεται στις κεντρικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με πυρήνα την ανάδειξη των αποβλήτων ως πόρου ικανού να εξασφαλίσει μέσω της διαχείρισής του το αναγκαίο ποσοστό κέρδους για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα, αλλά και να αποτελέσει, στη συνέχεια, φτηνή πρώτη ύλη για μια επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.
Με τη διαδικασία αυτή το κόστος για να καταστούν τα σκουπίδια χρυσός για τους λίγους, φτηνή δηλαδή για το κεφάλαιο πρώτη ύλη ή καύσιμο, φορτώνεται άμεσα στις πλάτες των εργαζομένων με μια σειρά "οικονομικά εργαλεία". Στα πρώτα περιλαμβάνονται "αρχές", όπως το "ο ρυπαίνων πληρώνει" (δηλαδή τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας) και η "διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού", το "πληρώνω όσο πετάω" και το "ειδικό τέλος ταφής. Όλα αυτά είναι χαράτσια για το λαό που πληρώνει 7 και 8 φορές για να εισπνέει τον καρκίνο!
Τόσο οι ρυθμίσεις για το Εθνικό και τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ) όσο και του τελευταίου νόμου-«σκούπα» που πέρασε κατακαλόκαιρα είναι ενταγμένες στη στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», στο πλαίσιο της οποίας η διαχείριση των απορριμμάτων μετατρέπεται σε χρυσοφόρο πεδίο δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον λαό να πληρώνει το λογαριασμό τόσο με τα χαράτσια όσο και με την παραπέρα ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση της υγείας του.
Συνοπτικά προβλέπεται μεταξύ άλλων:
-- Η ενεργοποίηση των αντιλαϊκών χαρατσιών, που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) το 2015 με το γνωστό σλόγκαν «Πληρώνω όσο πετάω», το οποίο θα εφαρμόζεται μόνο για τα δημοτικά απορρίμματα, ενώ τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 100 κλινών και των βιομηχανικών εγκαταστάσεων θα μειωθούν δραστικά και θα απαλλαγούν από τον σημερινό τρόπο υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών.
-- Το περιβόητο «τέλος ταφής» στα δημοτικά απόβλητα, άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των δημοτών, από 20 ευρώ τον τόνο, το 2022 θα εκτιναχθεί το 2027 στα 55 ευρώ τον τόνο.
-- Από 1/1/22 φορτώνεται στους δήμους και το κόστος επεξεργασίας των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), είτε μέσω των ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων) είτε μέσω των εργοστασίων καύσης. Τα εργοστάσια καύσης μετονομάζονται σε «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης» και δημιουργείται δίκτυο τέτοιων εργοστασίων, για το οποίο ακόμα και η χωροθέτηση θα καθορίζεται από τον αρμόδιο υπουργό.
-- Τα «πράσινα σημεία» μετονομάζονται σε «γωνιές ανακύκλωσης» που θα φυτεύονται παντού, ακόμα και σε παραδοσιακούς οικισμούς. Σε αυτές θα συλλέγονται από βρώσιμα λίπη και έλαια και από απόβλητα ηλεκτρονικού εξοπλισμού μικρού μεγέθους μέχρι απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών και άλλα επικίνδυνα υλικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.
-- Προβλέπονται ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν την Ενέργεια όπως είναι νέες διευκολύνσεις και σε βάρος του περιβάλλοντος για την εγκατάσταση ΑΠΕ, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ήδη «έτρεξε» ταχύτατα και οι λαικές οικογένειες ήδη «γεύονται» τα αποτελέσματα.
Με βάση τα παραπάνω, η Λαϊκή Συσπείρωση θα απόσχει από τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, αρνούμενη να συμπράξει στον υποβιβασμό αυτού του κρίσιμου θέματος σε διεκπεραιωτική διαδικασία, κλείνοντας την όποια χαραμάδα ενημέρωσης των δημοτών.
ΣΧΟΛΙΑ