Πολιτικός σάλος στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων από την εφημερίδα «Δημοκρατία». Κι αυτό γιατί από τα όσα αναφέρονται σε αυτά προκύπτει η σαφής παρέμβαση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο Άκης Σκέρτσος, προκειμένου να «κατευθύνει» τις αποφάσεις της Επιτροπής, αλλά και η κάθετη διαφωνία πολλών λοιμωξιολόγων, ανάμεσά τους και του Σωτήρη Τσιόδρα, με τη «γραμμή» του Μαξίμου για γρήγορο άνοιγμα των δραστηριοτήτων αλλά και για τα self test.
Το παρασκήνιο της δημοσιοποίησης και η αμηχανία του Μαξίμου
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ήδη ένα μέρος την είχε δημοσιευτεί την περασμένη Τετάρτη στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» (εφημερίδα του ομίλου Φιλιππάκη που εκδίδει και τη «Δημοκρατία»), όπου τα έγγραφα αποκάλυψε ο Ιωάννης Χατζηαντωνίου, πληρεξούσιος δικηγόρος γυναίκας που προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων που αφορούσαν τα μέτρα για την Εκκλησία.
Υπενθυμίζεται πως την επίσημη δημοσίευση των πρακτικών είχε αρνηθεί επανειλημμένα η κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, να υποστηρίζει πρόσφατα μιλώντας στη Βουλή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «άδειασμα» των μελών της επιτροπής.
Κυβερνητικές πηγές επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ανέφεραν ότι στα ντοκουμέντα είναι μόνο το διατακτικό των αποφάσεων και ότι δεν φαίνεται το διαβουλευτικό μέρος και υποστήριζαν πως η κυβέρνηση παρουσιάζει τα δεδομένα (υγειονομικά, εκπαιδευτικά, δεδομένα της αγοράς), αφήνοντας τους ειδικούς να αποφασίσουν.
Στην πραγματικότητα όμως, είναι δεδομένο πως η εν λόγω εξέλιξη προκάλεσε έντονη δυσφορία στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να «βλέπουν» ακόμη και εσωκομματικό πολιτικό δάκτυλο πίσω από αυτή. Παράλληλα, φαίνεται πως πληθαίνουν οι σκέψεις για αναδόμηση της επιτροπής, με τη συμμετοχή πιο «κοντινών» στην κυβερνητική γραμμή επιστημόνων.
Ενδεικτική της υφέρπουσας κόντρας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των επιστημόνων είναι και το γεγονός - να περάσει από την επιτροπή το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού από σήμερα που έχει ανακοινωθεί εδώ και μία εβδομάδα σε διεθνείς επαφές από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Την ίδια στιγμή, έντονες είναι αντιδράσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει σε ανακοίνωσή του πως η δημοσίευση των πρακτικών «επιβεβαίωσε ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο lockdown την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».
Απαντώντας το υπουργείο Υγείας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσβάλλει τους επιστήμονες» και ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει «την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση».
Από τη μεριά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η διαρροή μέρους των πρακτικών επιβεβαιώνει ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο».
«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας», σχολίασε το ΜέΡΑ25.
Οι αποκαλύψεις για τις συνεδριάσεις
Σε κάθε περίπτωση, τα πρακτικά είναι αποκαλυπτικά σχετικά με τις κυβερνητικές πιέσεις προς τα μέλη της Επιτροπής.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της 19ης Μαρτίου
«Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη».
Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης επισημαίνει στην επιτροπή ότι οι επόμενες δράσεις θα πρέπει να κινούνται σε δύο πυλώνες, αυτόν της δημόσιας υγείας και αυτόν της ψυχολογικής αποσυμπίεσης της κοινωνίας: «Στον πρώτο πυλώνα οι κύριες δράσεις είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με κλίνες και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση του testing, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις περιοχές όπου διαπιστώνεται έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά. Στον δεύτερο πυλώνα είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί κατά το δυνατό ο υπαίθριος δημόσιος χώρος και να δοθεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για την εν λόγω αξιοποίηση κυρίως με δράσεις που δεν επηρεάζουν σημαντικά τη μετάδοση της νόσου».
Όπως φαίνεται από τα πρακτικά, τα μέλη της επιτροπής ακολούθησαν τις εισηγήσεις ή τις επιθυμίες της κυβέρνησης και βάσει αυτών των επιθυμιών «εισηγήθηκαν» και τα μέτρα που θα έπρεπε και τελικά πήρε η Πολιτεία.
Στο πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης, παρότι δεν καταγράφεται βάσει ποιων επιστημονικών δεδομένων ελήφθη η απόφαση, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής.
ΣΧΟΛΙΑ