Το Ιερό Προσκύνημα Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Ν. Προκοπίου εξέδωσε δύο νέα αξιόλογα βιβλία, το νέο πόνημα της εκπαιδευτικού κ. Ελευθερίας Κλειδωνιάρη, το ευβοϊκό αγιολόγιο «Πορτραίτα Ευβοϊκής Αγιολογικής Πινακοθήκης» και την μεταπτυχιακή μελέτη του Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Τριών Ιεραρχών Σκιάθου κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα-Θεολόγου, Αγιογράφου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, «Η λειτουργική παράδοση στο έργο του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη».
Και τα δύο βιβλία προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Πορτραίτα Ευβοϊκής Αγιολογικής Πινακοθήκης» σημειώνεται με έμφαση από την συγγραφέα: «Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί (Ά Πέτρ. α΄, 16) είναι η θεϊκή επιταγή. Ο Θεός προτρέπει κι εμείς επιλέγουμε εκούσια και ελεύθερα. Το «κατ’ εικόνα» και τό «καθ’ ομοίωσιν» προνόμιο του ανθρώπου. Η αγιότητα επομένως στόχος ανθρώπινος κι επίτευγμα της ενέργειας του Θεού και συνέργειας του ανθρώπου.
Αναρίθμητοι εκείνοι, που αγωνίσθηκαν ανένδοτα κι έγιναν μέτοχοι της καθαρτικής, φωτιστικής και θεοποιού ενέργειας του Θεού, δηλαδή έφθασαν στη θέωση, έγιναν πρόσωπα υπερβαίνοντα τα όρια του ατόμου. Όλοι οι άγιοι απολαμβάνουν την άρρητη δόξα του Θεού και ζουν την ανεκλάλητη χαρά της Θείας Παρουσίας και αγάπης Του.
Από τον επίλεκτο Χορό των Αγίων ευδιάκριτοι είναι και οι Ευβοείς Άγιοι. Εκείνοι δηλαδή, που γεννήθηκαν ή αναγεννήθηκαν στην ευβοϊκή γη. Όλοι πότισαν το ευβοϊκό χώμα με τα καυτά δάκρυα της μετανοίας. Όλοι όργωσαν τα «γεώργια» των Ευβοέων και έσπειραν το λόγο του Θεού. Όλοι σκόρπισαν αφειδώλευτα την αγάπη της, τη θαυματουργική τους Χάρη στον Ευβοϊκό λαό.
Όλοι, διαρκείς και ένθερμοι πρεσβευτές των Ευβοέων είναι. Από εκεί πρεσβεύουν και εκεί αναμένουν όλους τους Ευβοείς. Πόθος τους οι συμπολίτες της γης να γίνουν και συμπολίτες τ’ ουρανού, για να συνευφραίνονται αιώνια».
Ενώ στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Η λειτουργική παράδοση στο έργο του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη» ο κ. Κωνσταντίνος Κουτούμπας επιγράφει: «Το βιβλίο παρουσιάζει την προσωπικότητα και την λειτουργική σκέψη του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη, προβάλλει την εορτολογική μας παράδοση μέσα από τα κείμενα του, αναδεικνύει τα λειτουργικά έθιμα της Σκιάθου, όπως αυτά τα περιγράφει ο Μωραϊτίδης, και κάνει γνωστό σε όλους μας το υμνογραφικό του έργου. Άλλωστε συνόμιλος και συναθλητής στα γράμματα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, είναι ταυτισμένος με την ιστορία, την παράδοση, τις πνευματικές αναζητήσεις και τα πολιτισμικά δρώμενα της Σκιάθου, της νήσου των Κολλυβάδων.
Με βιώματα ορθόδοξα και εμπειρίες μέσα από την αγιολογική και λειτουργική παράδοση της Σκιάθου αναδείχτηκε ως μια προσωπικότητα που εμπνέει μέχρι και σήμερα το άρωμα του εν Χριστώ ανθρώπου, του φωτισμένου εργάτη της συγγραφικής τέχνης και του πνευματικού δημιουργού του οποίου το έργο λειτουργεί ως παρακαταθήκη στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Ζυμωμένος με τα έθιμα, τα εορτολόγια γεγονότα, τις παραδόσεις του τόπου και τον τρόπο της εκκλησιαστικής ζωής που του δίδαξε η Ενορία, δεν ήταν δυνατόν να μην αποτυπώσει τα βιώματά του αυτά στον έντυπο λόγο που μας παρέδωσε. Από την άποψη αυτή ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης έγινε και είναι δάσκαλος του λαού μας, σηματωρός και κήρυκας μηνυμάτων και προτύπων που στηρίζουν και καθοδηγούν τον σύγχρονο άνθρωπο και κυρίως την νεολαία μας που αναζητά αυτά τα πρότυπα για να προχωρήσει».
Με πολλή χαρά συνιστούμε την ανάγνωση των βιβλίων αυτών με βέβαιη την ωφέλεια των αναγνωστών.
Διατίθεται στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι, τηλ: 22270-41209, 41275, 41462 και στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος "το Αρχονταρίκι των βιβλιοφίλων" Αβάντων 32,
τηλ.: 2221079217 e-mail: bibimc@otenet.gr
ΣΧΟΛΙΑ