Μετά από ενδελεχή εργασία και αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Αθήνα, των μελών της Επιτροπής που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, μέλος της οποίας είναι και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη στήριξής τους, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την επίδραση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια του Νομού Μαγνησίας.
Η μελέτη θα συμπεριληφθεί σε έναν τεκμηριωμένο φάκελο που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών του Νομού Μαγνησίας, εξαιτίας των έκτακτων μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους και καθοριστικούς μήνες του 2019 για την ελαιοπαραγωγή. Ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών είναι ένας κλάδος που πλήττεται συνεχώς, κυρίως τα τελευταία χρόνια, είτε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε από την οικονομική κρίση και την ύφεση που πλήττει τις οικονομίες της Ευρώπης, κάνοντας έτσι δυσβάσταχτο το κόστος εργασίας.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και ο Δ/ντής της Υπηρεσίας κ. Λιάνος, μετά από εμπεριστατωμένη εργασία, συνέλεξαν στοιχεία και συνέταξαν τεκμηριωμένη εισήγηση, που αποδεικνύουν τη συμβολή των ακραίων καιρικών συνθηκών στην υποβάθμιση της ποιότητας της ελιάς και κατ’επέκταση του ελαιόλαδου, μειώνοντας συνάμα την παραγωγή.
Η μελέτη εστιάζεται στην επιστημονική ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων της παραγωγικότητας του ελαιώνα της Π.Ε. Μαγνησίας και της Π.Ε. Σποράδων κατά τις συγκρίσιμες καλλιεργητικές περιόδους υψηλής ανθοφορίας και καρποφορίας των ελαιόδεντρων 2019-2020 και 2017-2018. Καταδεικνύει την πολλαπλή συγκριτική επίδραση των ακραίων φθινοπωρινών καιρικών συνθηκών στην εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής και καταλήγει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τις δύο παραγωγικές συνιστώσες της, την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου.
Αποδεικνύεται η μεγάλη ποσοτική υστέρηση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου, καθώς και η σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του παραχθέντος ελαιόλαδου υπό την έννοια της αισθητής μείωσης της κατηγορίας «Έξτρα παρθένο ελαιόλαδου» και της αύξησης της κατηγορίας «Παρθένο ελαιόλαδο» και της κατηγορίας κατώτατης ποιότητας για βιομηχανική χρήση ελαιόλαδο τύπου «Λαμπάντε».
Σημειώνεται ότι η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη, ενώ σε αυτή συμμετέχουν, ως πρόεδρος ο κ. Αυγουλάς Χρήστος Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ως μέλη, οι κ.κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ, Αικατερίνη Χρονοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Τσουράκη Προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, Επαμεινώνδας Παπλωματάς Καθηγητής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Νάνος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικόλαος Λιάνος Προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Σε δηλώσεις της η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε, «Θέλω να ευχαριστήσω, όλα τα μέλη της Επιτροπής για την άψογη συνεργασία και την ταχύτητα της σύνταξης του φακέλου και τον Δ/ντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κ. Λιάνο, για την καίρια συμβολή του στην ολοκλήρωση ενός σημαντικού μέρους της εν λόγω μελέτης. Κυρίως εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον Υπουργό κ. Βορίδη για τη βούλησή του να υποβάλλει τον εν λόγω φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς εξέταση ενδεχόμενης χρηματοδότησης συμπεριλαμβάνοντας κατόπιν αιτήματός μας το Νομό Μαγνησίας στους πληττόμενους όπως αποδεικνύεται. Αφουγκραστήκαμε τα προβλήματα των ελαιοκαλλιεργητών προχωρήσαμε στην συγκέντρωση, ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων για την παραγωγή και πλέον είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποβάλουμε τον φάκελο μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΣΧΟΛΙΑ