Την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020 και ώρα 8 μμ. τελέστηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Αγγελικής Λιάγκα, παρουσία του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Άγγελου Ξηντάρη, της κ. Μαρίας Σοφικίτου - Σίσκου, εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου και υπεύθυνης του Πολιτισμού, καλλιτεχνών, φιλότεχνων, συγγενών και φίλων της ζωγράφου.
Τα θέματα της έκθεσης βασίστηκαν κυρίως στην Παραδοσιακή Φορεσιά Σκοπέλου, τις Πηγές της Σκοπέλου, Προσωπογραφίες, Θαλασσογραφίες, Καράβια και Γιαγιάδες. Οι επισκέπτες θαύμασαν τους υπέροχους πίνακες, εντυπωσιάστηκαν από τη ζωντάνια και τη θεματολογία τους και στο τέλος έφυγαν κατενθουσιασμένοι με τις καλύτερες εντυπώσεις, συγχαίροντας τη ζωγράφο για τα καταπληκτικά έργα της, αλλά και το Δήμο για τις όμορφες εκδηλώσεις του πραγματοποιεί.
Την εκδήλωση άνοιξε η κυρία Μαρία Σοφικίτου, η οποία καλωσόρισε το κοινό, λέγοντας:
Σήμερα προχωρούμε στη δεύτερη έκθεση λαϊκής ζωγραφικής στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας με τίτλο «Η Σκόπελος δημιουργεί». Απόψε εγκαινιάζουμε και υποδεχόμαστε με χαρά, την έκθεση της Σκοπελίτισσας ζωγράφου Αγγελικής Λιάγκα. Η έκθεση θα διαρκέσει 8 μέρες.
Εν συνεχεία παρουσίασε στο κοινό τη ζωγράφο, διαβάζοντας το βιογραφικό της. Ευχήθηκε στην Αγγελική υγεία, έμπνευση για να δημιουργεί αυτά τα υπέροχα αριστουργήματα και καλή επιτυχία στη νέα της έκθεση.
Ο Δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
….Σήμερα είναι η δεύτερη και τελευταία έκθεση του Δήμου Σκοπέλου. Η Αγγελική Λιάγκα είναι μια δραστήρια ζωγράφος. Εύχομαι να συνεχίζει να ζωγραφίζει μέχρι τα βαθιά της γεράματα, να απολαμβάνει αυτή την υπέροχη δραστηριότητα και να δίνει χαρά στον κόσμο αλλά και στην ίδια γι’ αυτό που κάνει. Στο της τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία.
Η Αγγελική Λιάγκα, φανερά συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Δήμο Σκοπέλου, που της έδωσε την ευκαιρία να δείξει την προσπάθεια της. Καταλήγοντας, υποσχέθηκε ότι, με το πέρας της έκθεσης, θα δωρίσει στον Δήμο μας ένα μεγάλο έργο της στο οποίο απεικονίζεται μια νεαρή κοπέλα που φορεί τη Σκοπελίτικη φορεσιά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΛΙΑΓΚΑ
Η πρώτη της συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής ήταν πριν από 25 περίπου χρόνια, στην Πανθεσσαλική που έγινε στα Τρίκαλα.
Έχει παρουσιάσει έργα της σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Δήμου Σκοπέλου και στις εκθέσεις του πολιτιστικού συλλόγου ενεργών πολιτών Σκοπέλου:
- Το καλοκαίρι του 2009 με θέμα "Πηγές"
- Το καλοκαίρι του 2010 έκθεση αφιερωμένη στους αγγειοπλάστες.
- Το καλοκαίρι του 2011, έκθεση στον πολυχώρο «ΟΡΦΕΑΣ».
Το καλοκαίρι του 2012 συμμετείχε σε έκθεση, αφιερωμένη στα 400 χρόνια από την ίδρυση της Μονής Προδρόμου Σκοπέλου.
Η πρώτη προσωπική της έκθεση έγινε στο Αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο και είχε τίτλο "Τα ξωκλήσια της Σκοπέλου".
Η δεύτερη προσωπική της έκθεση ήταν η παρουσίαση της Ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς, τα Χριστούγεννα 2012-2013 στο Δημαρχείο Τυρνάβου και το καλοκαίρι του 2013 στο Αρχοντικό Βακράτσα στη Σκόπελο.
Το καλοκαίρι του 2015 επίσης στο Αρχοντικό Βακράτσα παρουσίασε την δουλειά της με τίτλο «Ζωγραφίζοντας Παλιές Αξίες».
Το Δεκέμβριο του 2015, στο Δημοτικό Σχολείο Δελερίων πραγματοποίησε έκθεση με τίτλο «Επιγραφές Παραδοσιακών Επαγγελμάτων».
Το καλοκαίρι του 2016, στο Αρχοντικό Βακράτσα στην Σκόπελο, παρουσίασε την έκθεση της με θέμα τους «Έλληνες Χειρώνακτες».
Η επόμενη έκθεση έγινε το Σεπτέμβριο του 2016, στην Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Ύδρας με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός της Ελλάδας».
Tο καλοκαίρι του 2017, στο Αρχοντικό Βακράτσα στην Σκόπελο, παρουσίασε προσωπογραφίες και άλλα έργα της τελευταίας δεκαετίας.
Το Δεκέμβριο του 2017, παρουσίασε στη Λάρισα στο κέντρο πολιτισμού «Μύλος του Παππά» μία έκθεση με τίτλο «Τέχνης Υφάνσεις».
Το καλοκαίρι του 2018 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση που έγινε στην Ύδρα στα πλαίσια των Μιαούλιων.
Τον Μάρτιο του 2019 συμμετείχε στην έκθεση «Ελλάδα Παντού» που έγινε στην Ολλανδία στα πλαίσια του 2nd Greek-Dutch Expo Fest.
Τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε μία «Αναδρομική» έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.
Όπως η ίδια σεμνά δηλώνει, το προσωπικό της «ύφος» είναι η λαϊκή ζωγραφική και πηγή έμπνευσης της η παράδοση, την οποία προσπαθεί να προσεγγίσει με σεβασμό.
ΣΧΟΛΙΑ