Διαμαρτυρία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στο κτίριο Μουρτζούκου, εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία και φορείς, για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που εν μέσω πανδημίας προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο περιέχει αντιδραστικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν - τηρώντας τα μέτρα προστασίας - το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, το Σωματείο Καθαριστριών/ών Ν. Μαγνησίας, φοιτητικοί σύλλογοι, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπως και εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων.
Στην ομιλία της η Έυη Καρυδάκη πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας τόνισε:
“Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο που, πιστό στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, πιάνει το νήμα από εκεί ακριβώς που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει το σχολείο ακόμα χειρότερο, να το προσαρμόσει καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της «αγοράς».
Με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας η κυβέρνηση έχει το θράσος - και μάλιστα εν μέσω πανδημίας - να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Συνεχίζει μ' αυτόν τον τρόπο την ίδια τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία εις βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των δικαιωμάτων μαθητών και εκπαιδευτικών
Παραπέρα, επεκτείνει το σχέδιο που ξεκίνησε να νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το Λύκειο, προωθώντας «τράπεζα θεμάτων» και πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, μετατρέποντάς το σε μια «εξεταστική αρένα».
Επιπλέον η κυβέρνηση, μόλις την περασμένη Παρασκευή και παρά τις αντιδράσεις σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου, ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες μια τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αναμετάδοσης του μαθήματος μέσα από τις σχολικές τάξεις, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για την εκπαίδευση και την κοινωνία, καθώς εκθέτει σε κινδύνους ανήλικους μαθητές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον ψυχισμό τους και το κλίμα του σχολικού μαθήματος.
Όλα αυτά στο όνομα των μαθητών που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία σε συνθήκες πανδημίας, όταν δεν εξασφάλισε ούτε τα ελάχιστα για την πρόσβαση όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, εναποθέτοντάς την στην ατομική ευθύνη και στις ελεημοσύνες των χορηγών.
Γι' αυτό, όλοι εμείς σήμερα εδώ παλεύουμε ώστε όλα τα παραπάνω να μείνουν στα χαρτιά. Να μη γίνουν τα παιδιά μας «viral» σε εκπομπές τηλεμαθημάτων. Δεν θα ανεχτούμε το σχολείο με κενά, με όλο και λιγότερους εκπαιδευτικούς, το σχολείο του ανταγωνισμού και της γιγάντωσης της παραπαιδείας, το σχολείο της αμορφωσιάς που απωθεί τους μαθητές από την αγάπη και τη χαρά της κατάκτησης της γνώσης”.
Η Μαρία Πλαγερά πρόεδρος του Σωματείου καθαριστριών τόνισε την ανάγκη της ολοκληρωμένης και επαρκούς καθαριότητας, καθ’ όλη της διάρκεια της σχολικής μέρας, η οποία δεν πρόκειται να υπάρξει με ελάχιστες κακοπληρωμένες, part time, με τις συμβάσεις της εξαθλίωσης και χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό, καθαρίστριες. Επισήμανε την ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες πανδημίας, της πρόσληψης μόνιμου και με πλήρη απασχόληση, προσωπικού καθαριότητας καθώς και την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου για το ήδη υπάρχων προσωπικό καθαριότητας.
ΣΧΟΛΙΑ