Στα θρανία από αύριο 11/5 οι μαθητές της Γ’ Λυκείου
Από αύριο επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε όλη την επικράτεια, μετά από την αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων στις 11 Μαρτίου 2020, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Την επόμενη Δευτέρα 18/5 θα επιστρέψουν και οι υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίου-Λυκείου, όπως έχει αποφασισθεί.
Την Παρασκευή 8 Μαΐου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκείου της Γλώσσας Σκοπέλου, επισκέφθηκε το σχολείο για να διαπιστώσει εάν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στους κανόνες υγιεινής. Η διευθύντρια κ. Σανάγου Λουκία ενημέρωσε το Δ.Σ. αναλυτικά, σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν. Σε σχετική ανακοίνωση προέβη ο σύλλογος ΕΔΩ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι δύο πρώτες ώρες της πρώτης και δεύτερης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα επικεντρωθούν στην ενημέρωση των μαθητών για τους κανόνες υγιεινής, δίνοντας έμφαση στην απόσταση και την υγιεινή των χεριών και στην χρήση της μάσκας ως προαιρετικού, συμπληρωματικού μέτρου.
Στο τι θα πρέπει να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, αλλά και οι γονείς και κηδεμόνες, έχει καταρτίσει οδηγίες ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
1. Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές
Να βήχουν ή να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πετιέται αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
Να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια τους.
Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, συστήνεται η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
Να μην ανταλλάσσουν αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές τους.
Να κρατούν απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές τους μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς τους έξω από το σχολείο.
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες του ή τον καθηγητή του και να μείνει σπίτι μέχρι να νιώσει τελείως καλά (Για τις περιπτώσεις ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος, υπάρχει αναλυτικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ).
2. Τι να προσέχουν οι εκπαιδευτικοί
Να ενημερώσουν τα παιδιά να μείνουν σπίτι, αν νιώθουν άρρωστα.
Να συστήσουν στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Να βοηθήσουν τα παιδιά να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ).
Να ενημερώσουν τα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα.
Να παρακολουθούν καθημερινά τον αριθμό των μαθητών που λείπουν και να ενημερώνουν τον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.
Να αφιερώνουν χρόνο για να ενημερώσουν τους μαθητές για τον ιό αλλά και για να τους ενθαρρύνουν να μιλήσουν για τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον ιό.
3. Τι να προσέχουν οι γονείς και οι κηδεμόνες
Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής (Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας, να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων και να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας).
Να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, να επικοινωνούν άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και να ενημερώνουν το σχολείο.
Να αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
ΣΧΟΛΙΑ