Ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Κλήματος Σκοπέλου Υδραίος Γιάννης, στη παρακάτω ανοικτή επιστολή-καταγγελία, κατηγορεί την διοίκηση της...
Ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Κλήματος Σκοπέλου Υδραίος Γιάννης, στη παρακάτω ανοικτή επιστολή-καταγγελία, κατηγορεί την διοίκηση της ΔΕΥΑΣ αλλά και τον Δήμο Σκοπέλου για την ανεπαρκή υδροληψία των τελευταίων εβδομάδων στη περιοχή της Γλώσσας -Λουτρακίου και θέτει κάποια ερωτήματα που χρίζουν σίγουρα κάποιες απαντήσεις:
<< Προβληματίστηκα πάρα πολύ για το αν θα έπρεπε να εμπλακώ και πάλι στα κοινά του νησιού μου, αλλά η «εγκληματική» πολιτική της ΔΕΥΑ Σκοπέλου σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας με αναγκάζουν να δημοσιοποιήσω τις αντιρρήσεις μου για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Επιχείρηση και γιατί έχω μάθει να κατακεραυνώνω το ξεφτιλίκι… σε όποια μορφή το «συναντώ». Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Με αφορμή την εγκληματική έλλειψη νερού στο Τοπικό διαμέρισμα της Γλώσσας (Λουτράκι & Αθέατο) καθώς και στο Παλαιό Κλήμα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ και δεκαπέντε, είκοσι (15-20) ημέρες το πρόβλημα της έλλειψης νερού, αντιμετωπίζεται με μεταφορά νερού με βυτία (που στοιχίζουν στην επιχείρηση (κατοίκους) καθημερινά περίπου 2.000- 3000 €- ποιος άραγε θα πληρώσει το κόστος αυτό; Το νερό παίρνεται από την μοναδική γεώτρηση που εξαντλητικά και ακατάπαυστα μέρα- νύχτα, λειτουργεί εδώ και τρείς (3) μήνες στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου. Από αυτή την γεώτρηση εξυπηρετούνται όλοι οι οικισμοί που βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν κι αυτή η μοναδική γεώτρηση που λειτουργεί να βγει εκτός λειτουργίας ,να καταστραφεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υδροδότηση όλης της βόρειας περιοχής του νησιού.
Άκουσα πριν λίγες μέρες τον κ. Δ/ντή της Επιχείρησης σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Βόλου να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα της δημοσιογράφου κας Μανόλη σχετικά με το πώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα υδροδότησης των τοπικών διαμερισμάτων Γλώσσας και Παλαιού Κλήματος. Με αυτά που άκουσα διερωτήθηκα αν ο εν λόγω κύριος ηθελημένα προσπάθησε να αποκρύψει τις ευθύνες του και την εγκληματική αδιαφορία της επιχείρησης. Στα δεκαπέντε χρόνια της ύπαρξης της δεν μπόρεσε να συντηρήσει και επισκευάσει τις υπάρχουσες δομές (γεωτρήσεις-πηγές- δίκτυα κ.λ.π) των χωριών που υποχρεωτικά συνενώθηκαν σε ένα Δήμο. Δεν ξέρω αν ο εν λόγω κύριος βρισκόταν σε άλλη διάσταση, σε άλλο τόπο, σε άλλο χρόνο.
Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείψω και τις τεράστιες ευθύνες που έχει και ο Δήμαρχος του νησιού και την πλήρη αδιαφορία που έχει επιδείξει στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χωριά . Επίσης πρέπει να επισημάνω και την αδιαφορία της Προέδρου του Τοπικού διαμερίσματος Κλήματος για το τι γίνεται με το νερό της περιοχής του χωριού μας.
Ντροπή όλων κύριοι, πισωγυρίσατε τα χωριά μας 45 χρόνια πίσω, τότε που ούτε γεωτρήσεις υπήρχαν αλλά ούτε και τα μέσα υπήρχαν, όμως γινόταν καλύτερη διαχείριση του νερού .
Με αφορμή λοιπόν το τεράστιο αυτό πρόβλημα που υφίσταται εδώ κι έναν μήνα, έχω να θέσω μερικά ερωτήματα προς τη Διοίκηση της Επιχείρησης αλλά και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα τοπικά Συμβούλια των χωριών. Όποιος από τους θιγόμενους νομίζει ότι μπορεί να απαντήσει θα ήταν ευχής έργο.
Όταν η πρώην Κοινότητα Κλήματος συνενώθηκε με το Δήμο Σκοπέλου άφησε σε λειτουργία πέντε γεωτρήσεις (2 Μπλίς-1Σπύρου-1Γλύκου -1 Ξενοδοχείο Ντέλφι) και δύο εφεδρικές (Ραβανού και Σκλάβου).
Ερώτημα 1ον : Πόσες από αυτές τις γεωτρήσεις σήμερα λειτουργούν;
Απάντηση: Μία (1) με φοβερή υπεράντληση και άμεσο κίνδυνο καταστροφής της.
Ερώτημα 2ον : Πόσες πηγές άφησε σε λειτουργία;
Απάντηση: Δύο (2). Παλιό Κλήμα και Πλατανάκια με σχεδιασμό να υδροδοτείται από αυτή ο οικισμός Νέου Κλήματος το χειμώνα (μείωση κόστους λειτουργίας) και να είναι υποβοηθητική το καλοκαίρι. Ξέρετε αλήθεια που βρίσκονται οι πηγές στο Παλιό Κλήμα;
Ερώτημα 3ον : Πόσα εκατομμύρια δραχμές σας άφησε αποθεματικό;
Απάντηση: Οκτώ (8) εκατομμύρια
Ερώτημα 4ον : Πόσες οφειλές σε τρίτους όσον αφορά την ύδρευση- αποχέτευση σας άφησε για πληρωμή;
Απάντηση : Καμία
Σήμερα αμείλικτα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείρισή σας .
Γιατί δεν λειτουργούν όλες οι γεωτρήσεις ;
Γιατί δεν έγινε καμιά συντήρησή τους;
Γιατί στα δεκαπέντε αυτά χρόνια δεν αλλάχτηκε ούτε ένα μέτρο σωλήνα αμιάντου ύδρευσης στο εσωτερικό δίκτυο του Νέου Κλήματος;
Γιατί τόσα χρόνια έχετε αφήσει να χύνονται χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού στις θέσεις « Κατακαλού»και Μαχαλά και δεν έχετε αξιοποιήσει αυτές τις πηγές για να βοηθήσετε την ύδρευση της πολύπαθης Γλώσσας;
Τι γίνονται οι άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή της Γλώσσας (Μαντρινιά – Άγιο Ιωάννη –Άγιοι Απόστολοι κ.α) λειτουργούν; Γιατί δεν λειτουργούν;
Ποια ήταν η μέριμνα της Επιχείρησης ; Σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Επιχείρηση τον περασμένο χειμώνα (έλεγχο διαρροών στα δίκτυα, συντήρηση υφιστάμενων γεωτρήσεων, καθαρισμός πηγών και αξιοποίησή τους, για να διασφαλιστεί η αδιάκοπη υδροδότηση των οικισμών;
Γιατί ενώ σας έχουν ειδοποιήσει προ μηνών ότι υπάρχει διαρροή νερού στις ντουζιέρες και σε άλλα σημεία του οικισμού του Νέου Κλήματος δεν έχετε προκλητικά ενδιαφερθεί από την Επιχείρηση να αποκαταστήσετε τις βλάβες;
Θα ήθελα να με πληροφορήσει κάποιος υπεύθυνος για την σκληρότητα του νερού που αυτή τη στιγμή αντλείται από την γεώτρηση Νο 5. Μήπως έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια; Γιατί υπάρχει τόσο ίζημα στο νερό που πίνουμε;
Έχετε τρελαθεί; Θα καταστρέψετε με την υπεράντληση που κάνετε και την τελευταία γεώτρηση που έχει απομείνει για να κρύψετε τη γύμνια της επιχείρησης;
Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα του τελευταίου δειγματοληπτικού ελέγχου του νερού στο Νέο Κλήμα; Γιατί δεν δόθηκαν (αν είναι αληθές)τα αποτελέσματα του ελέγχου όταν ζητήθηκαν, στην Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Κλήματος; Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να το μάθουν οι κάτοικοι;
Κατά τα άλλα πληρώνουν οι απροστάτευτοι κάτοικοι για το φυσικό αγαθό που λέγεται νεράκι και καπέλο Φ.Π.Α 13% γιατί έχουμε Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης ,για την διαχείριση των υδάτινων πόρων . Κατά τα άλλα θα πρέπει να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας, στις τράπεζες πληρώνοντας και προμήθεια 0,50 € σε κάθε λογαριασμό γιατί η επιχείρηση δεν διαθέτει πια οικονομική υπηρεσία ή δεν μπορεί ο λογαριασμός να πληρωθεί με πιστωτική κάρτα .
Από ότι έμαθα υπάρχει και Πρόεδρος με αντιμισθία στην ΔΕΥΑΣ, ο οποίος είναι διαφορετικό πρόσωπο από αυτό του κ. Δημάρχου. Τον κ. Δήμαρχο δεν τον απασχολεί η κατάντια της Επιχείρησης; Δεν τον απασχολούν τα τεράστια ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά;
Είναι ή δεν είναι ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην Επιχείρηση; Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος ότι είναι ενημερωμένος ,για τα τεράστια προβλήματα υδροδότησης της Γλώσσας και τα χάλια της ύδρευσης στο Νέο Κλήμα κι όχι μόνο.
Αξιότιμοι κύριοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ –υπεύθυνοι και μη. Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, πριν οξυνθούν κι άλλο τα πνεύματα των κατοίκων των χωριών και πριν βρεθούμε σε απρόσμενες καταστάσεις ,προτείνω άμεσα να συγκαλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας και να πάρετε αποφάσεις άμεσα σχετικά με την λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την Επιχείρηση κλείστε την.
Μετά από όλα αυτά ,επειδή εκτός από διαπιστώσεις και κριτική , θέλω να είμαι δημιουργικός και πραγματιστής έχω να κάνω μερικές προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο νησί μας και ιδιαίτερα στα χωριά μας:
Άμεση ανασύνθεση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ (δεν πρέπει να έχει κανένα λόγο ο Δ/ντής αυτής και να αποφασίζει μόνος του). Ο σχεδιασμός να γίνεται από το Δ.Σ με Πρόεδρο υποχρεωτικά τον κ. Δήμαρχο. Οι αποφάσεις να παίρνονται από το Δ.Σ και ο Δ/ντής να τις εκτελεί μια προς μια με την υποχρέωση να κρατείται χρονοδιάγραμμα και να ζητούνται ευθύνες.
Εμπλοκή των Τοπικών Συμβουλίων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στα Τοπικά διαμερίσματα. Να γνωρίζουν οι τοπικοί συνεργάτες σας τα προβλήματα της υδροδότησης των χωριών τους και να παίρνουν πρωτοβουλίες με τους συγχωριανούς τους για τη λύση τους.
Άμεση επισκευή των γεωτρήσεων της Γλώσσας και του Κλήματος σταδιακά εντός δύο χρόνων.
Τοποθέτηση βανών στα δίκτυα για να γίνεται διακοπή του νερού σε περιορισμένες περιοχές των οικισμών.
Έλεγχος διαρροών των δικτύων με μηχάνημα.
Αξιοποίηση πηγών (καθαρισμός –υδρομαστεύσεις κ.λ.π) Κατακαλού –Μαχαλά- Παλιό Κλήμα-Βρύση- Πλατανάκια .
Σχεδιασμός και υλοποίηση κατασκευής δύο δεξαμενών για αξιοποίηση των πηγών σε Πλατανάκια και Κατακαλού καθώς και δικτύου μέχρι τις δεξαμενές.
Σταδιακή αντικατάσταση τμημάτων των πεπαλαιωμένων δικτύων από αμιαντοσωλήνες στα χωριά για να αποφευχθούν οι διαρροές και για την υγεία των κατοίκων.
Τοποθέτηση δύο υδραυλικών σε Γλώσσα και Κλήμα που θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των γεωτρήσεων και της διαχείρισης του νερού ,καθώς και για τις μικροεπισκευές του δικτύου. Να δίνουν αναφορά καθημερινή το τι κάνουν και τι σχεδιάζουν να κάνουν. Αυτό μπορεί να γίνει με σύμβαση έργου μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού.
Περιορισμός της ανεξέλεγκτης χρήσης του νερού στις ντουζιέρες των παραλιών (ιδιαίτερα του Νέου Κλήματος ) ,τοποθέτηση μηχανισμών περιορισμού της χρήσης των νερών στις ντουζιέρες. Δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλημα νερού και από τις χαλασμένες ντουζιέρες μέχρι σήμερα να χύνονται εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού.
Έλεγχος αυστηρός και επιβολή τέλους χρήσης νερού σε λιμάνια και μαρίνες κι όχι ανεξέλεγκτη χρήση όπως είναι σήμερα.
Έλεγχος από ορκωτούς λογιστές των οικονομικών της ΔΕΥΑΣ.
Καθαρισμός δεξαμενών υδροδότησης των χωριών. Έχουν να καθαριστούν οι δεξαμενές από τα ιζήματα εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τέλος σύνταξη οικονομικής μελέτης για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων από ΔΕΥΑΣ. (κόστος ενέργειας ΔΕΗ- , υλικά, κ.λ.π κόστος μισθοδοσίας υπαλλήλων, κόστος λειτουργίας επιχείρησης και εκ νέου καθορισμός τελών ύδρευσης –Αποχέτευσης)
Εγκατάσταση συστήματος POS στα τοπικά διαμερίσματα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών από τους κατοίκους .
Κλείνοντας ευελπιστώ η καταγγελία μου αυτή, να γίνει αφετηρία ούτως ώστε τα κακώς κείμενα της επιχείρησης να μην μείνουν άλλο θαμμένα κάτω από το χαλί, αλλά σιγά-σιγά και οργανωμένα να βγουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπιστούν , έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν ξανά τα χωριά μας παρόμοια κατάσταση με την υδροδότησή τους >>.
Υδραίος Γιάννης
Τέως Πρόεδρος Κοινότητας Κλήματος τέως Αντιδήμαρχος Σκοπέλου
<< Προβληματίστηκα πάρα πολύ για το αν θα έπρεπε να εμπλακώ και πάλι στα κοινά του νησιού μου, αλλά η «εγκληματική» πολιτική της ΔΕΥΑ Σκοπέλου σχετικά με την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας με αναγκάζουν να δημοσιοποιήσω τις αντιρρήσεις μου για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Επιχείρηση και γιατί έχω μάθει να κατακεραυνώνω το ξεφτιλίκι… σε όποια μορφή το «συναντώ». Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.
Με αφορμή την εγκληματική έλλειψη νερού στο Τοπικό διαμέρισμα της Γλώσσας (Λουτράκι & Αθέατο) καθώς και στο Παλαιό Κλήμα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ και δεκαπέντε, είκοσι (15-20) ημέρες το πρόβλημα της έλλειψης νερού, αντιμετωπίζεται με μεταφορά νερού με βυτία (που στοιχίζουν στην επιχείρηση (κατοίκους) καθημερινά περίπου 2.000- 3000 €- ποιος άραγε θα πληρώσει το κόστος αυτό; Το νερό παίρνεται από την μοναδική γεώτρηση που εξαντλητικά και ακατάπαυστα μέρα- νύχτα, λειτουργεί εδώ και τρείς (3) μήνες στο Νέο Κλήμα Σκοπέλου. Από αυτή την γεώτρηση εξυπηρετούνται όλοι οι οικισμοί που βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν κι αυτή η μοναδική γεώτρηση που λειτουργεί να βγει εκτός λειτουργίας ,να καταστραφεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υδροδότηση όλης της βόρειας περιοχής του νησιού.
Άκουσα πριν λίγες μέρες τον κ. Δ/ντή της Επιχείρησης σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Βόλου να προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα της δημοσιογράφου κας Μανόλη σχετικά με το πώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα υδροδότησης των τοπικών διαμερισμάτων Γλώσσας και Παλαιού Κλήματος. Με αυτά που άκουσα διερωτήθηκα αν ο εν λόγω κύριος ηθελημένα προσπάθησε να αποκρύψει τις ευθύνες του και την εγκληματική αδιαφορία της επιχείρησης. Στα δεκαπέντε χρόνια της ύπαρξης της δεν μπόρεσε να συντηρήσει και επισκευάσει τις υπάρχουσες δομές (γεωτρήσεις-πηγές- δίκτυα κ.λ.π) των χωριών που υποχρεωτικά συνενώθηκαν σε ένα Δήμο. Δεν ξέρω αν ο εν λόγω κύριος βρισκόταν σε άλλη διάσταση, σε άλλο τόπο, σε άλλο χρόνο.
Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείψω και τις τεράστιες ευθύνες που έχει και ο Δήμαρχος του νησιού και την πλήρη αδιαφορία που έχει επιδείξει στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χωριά . Επίσης πρέπει να επισημάνω και την αδιαφορία της Προέδρου του Τοπικού διαμερίσματος Κλήματος για το τι γίνεται με το νερό της περιοχής του χωριού μας.
Ντροπή όλων κύριοι, πισωγυρίσατε τα χωριά μας 45 χρόνια πίσω, τότε που ούτε γεωτρήσεις υπήρχαν αλλά ούτε και τα μέσα υπήρχαν, όμως γινόταν καλύτερη διαχείριση του νερού .
Με αφορμή λοιπόν το τεράστιο αυτό πρόβλημα που υφίσταται εδώ κι έναν μήνα, έχω να θέσω μερικά ερωτήματα προς τη Διοίκηση της Επιχείρησης αλλά και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τα τοπικά Συμβούλια των χωριών. Όποιος από τους θιγόμενους νομίζει ότι μπορεί να απαντήσει θα ήταν ευχής έργο.
Όταν η πρώην Κοινότητα Κλήματος συνενώθηκε με το Δήμο Σκοπέλου άφησε σε λειτουργία πέντε γεωτρήσεις (2 Μπλίς-1Σπύρου-1Γλύκου -1 Ξενοδοχείο Ντέλφι) και δύο εφεδρικές (Ραβανού και Σκλάβου).
Ερώτημα 1ον : Πόσες από αυτές τις γεωτρήσεις σήμερα λειτουργούν;
Απάντηση: Μία (1) με φοβερή υπεράντληση και άμεσο κίνδυνο καταστροφής της.
Ερώτημα 2ον : Πόσες πηγές άφησε σε λειτουργία;
Απάντηση: Δύο (2). Παλιό Κλήμα και Πλατανάκια με σχεδιασμό να υδροδοτείται από αυτή ο οικισμός Νέου Κλήματος το χειμώνα (μείωση κόστους λειτουργίας) και να είναι υποβοηθητική το καλοκαίρι. Ξέρετε αλήθεια που βρίσκονται οι πηγές στο Παλιό Κλήμα;
Ερώτημα 3ον : Πόσα εκατομμύρια δραχμές σας άφησε αποθεματικό;
Απάντηση: Οκτώ (8) εκατομμύρια
Ερώτημα 4ον : Πόσες οφειλές σε τρίτους όσον αφορά την ύδρευση- αποχέτευση σας άφησε για πληρωμή;
Απάντηση : Καμία
Σήμερα αμείλικτα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαχείρισή σας .
Γιατί δεν λειτουργούν όλες οι γεωτρήσεις ;
Γιατί δεν έγινε καμιά συντήρησή τους;
Γιατί στα δεκαπέντε αυτά χρόνια δεν αλλάχτηκε ούτε ένα μέτρο σωλήνα αμιάντου ύδρευσης στο εσωτερικό δίκτυο του Νέου Κλήματος;
Γιατί τόσα χρόνια έχετε αφήσει να χύνονται χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού στις θέσεις « Κατακαλού»και Μαχαλά και δεν έχετε αξιοποιήσει αυτές τις πηγές για να βοηθήσετε την ύδρευση της πολύπαθης Γλώσσας;
Τι γίνονται οι άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή της Γλώσσας (Μαντρινιά – Άγιο Ιωάννη –Άγιοι Απόστολοι κ.α) λειτουργούν; Γιατί δεν λειτουργούν;
Ποια ήταν η μέριμνα της Επιχείρησης ; Σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Επιχείρηση τον περασμένο χειμώνα (έλεγχο διαρροών στα δίκτυα, συντήρηση υφιστάμενων γεωτρήσεων, καθαρισμός πηγών και αξιοποίησή τους, για να διασφαλιστεί η αδιάκοπη υδροδότηση των οικισμών;
Γιατί ενώ σας έχουν ειδοποιήσει προ μηνών ότι υπάρχει διαρροή νερού στις ντουζιέρες και σε άλλα σημεία του οικισμού του Νέου Κλήματος δεν έχετε προκλητικά ενδιαφερθεί από την Επιχείρηση να αποκαταστήσετε τις βλάβες;
Θα ήθελα να με πληροφορήσει κάποιος υπεύθυνος για την σκληρότητα του νερού που αυτή τη στιγμή αντλείται από την γεώτρηση Νο 5. Μήπως έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια; Γιατί υπάρχει τόσο ίζημα στο νερό που πίνουμε;
Έχετε τρελαθεί; Θα καταστρέψετε με την υπεράντληση που κάνετε και την τελευταία γεώτρηση που έχει απομείνει για να κρύψετε τη γύμνια της επιχείρησης;
Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα του τελευταίου δειγματοληπτικού ελέγχου του νερού στο Νέο Κλήμα; Γιατί δεν δόθηκαν (αν είναι αληθές)τα αποτελέσματα του ελέγχου όταν ζητήθηκαν, στην Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας του Κλήματος; Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να το μάθουν οι κάτοικοι;
Κατά τα άλλα πληρώνουν οι απροστάτευτοι κάτοικοι για το φυσικό αγαθό που λέγεται νεράκι και καπέλο Φ.Π.Α 13% γιατί έχουμε Επιχείρηση Ύδρευσης- Αποχέτευσης ,για την διαχείριση των υδάτινων πόρων . Κατά τα άλλα θα πρέπει να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας, στις τράπεζες πληρώνοντας και προμήθεια 0,50 € σε κάθε λογαριασμό γιατί η επιχείρηση δεν διαθέτει πια οικονομική υπηρεσία ή δεν μπορεί ο λογαριασμός να πληρωθεί με πιστωτική κάρτα .
Από ότι έμαθα υπάρχει και Πρόεδρος με αντιμισθία στην ΔΕΥΑΣ, ο οποίος είναι διαφορετικό πρόσωπο από αυτό του κ. Δημάρχου. Τον κ. Δήμαρχο δεν τον απασχολεί η κατάντια της Επιχείρησης; Δεν τον απασχολούν τα τεράστια ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά;
Είναι ή δεν είναι ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στην Επιχείρηση; Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος ότι είναι ενημερωμένος ,για τα τεράστια προβλήματα υδροδότησης της Γλώσσας και τα χάλια της ύδρευσης στο Νέο Κλήμα κι όχι μόνο.
Αξιότιμοι κύριοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΣ –υπεύθυνοι και μη. Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, πριν οξυνθούν κι άλλο τα πνεύματα των κατοίκων των χωριών και πριν βρεθούμε σε απρόσμενες καταστάσεις ,προτείνω άμεσα να συγκαλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού μας και να πάρετε αποφάσεις άμεσα σχετικά με την λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την Επιχείρηση κλείστε την.
Μετά από όλα αυτά ,επειδή εκτός από διαπιστώσεις και κριτική , θέλω να είμαι δημιουργικός και πραγματιστής έχω να κάνω μερικές προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο νησί μας και ιδιαίτερα στα χωριά μας:
Άμεση ανασύνθεση του συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ (δεν πρέπει να έχει κανένα λόγο ο Δ/ντής αυτής και να αποφασίζει μόνος του). Ο σχεδιασμός να γίνεται από το Δ.Σ με Πρόεδρο υποχρεωτικά τον κ. Δήμαρχο. Οι αποφάσεις να παίρνονται από το Δ.Σ και ο Δ/ντής να τις εκτελεί μια προς μια με την υποχρέωση να κρατείται χρονοδιάγραμμα και να ζητούνται ευθύνες.
Εμπλοκή των Τοπικών Συμβουλίων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στα Τοπικά διαμερίσματα. Να γνωρίζουν οι τοπικοί συνεργάτες σας τα προβλήματα της υδροδότησης των χωριών τους και να παίρνουν πρωτοβουλίες με τους συγχωριανούς τους για τη λύση τους.
Άμεση επισκευή των γεωτρήσεων της Γλώσσας και του Κλήματος σταδιακά εντός δύο χρόνων.
Τοποθέτηση βανών στα δίκτυα για να γίνεται διακοπή του νερού σε περιορισμένες περιοχές των οικισμών.
Έλεγχος διαρροών των δικτύων με μηχάνημα.
Αξιοποίηση πηγών (καθαρισμός –υδρομαστεύσεις κ.λ.π) Κατακαλού –Μαχαλά- Παλιό Κλήμα-Βρύση- Πλατανάκια .
Σχεδιασμός και υλοποίηση κατασκευής δύο δεξαμενών για αξιοποίηση των πηγών σε Πλατανάκια και Κατακαλού καθώς και δικτύου μέχρι τις δεξαμενές.
Σταδιακή αντικατάσταση τμημάτων των πεπαλαιωμένων δικτύων από αμιαντοσωλήνες στα χωριά για να αποφευχθούν οι διαρροές και για την υγεία των κατοίκων.
Τοποθέτηση δύο υδραυλικών σε Γλώσσα και Κλήμα που θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των γεωτρήσεων και της διαχείρισης του νερού ,καθώς και για τις μικροεπισκευές του δικτύου. Να δίνουν αναφορά καθημερινή το τι κάνουν και τι σχεδιάζουν να κάνουν. Αυτό μπορεί να γίνει με σύμβαση έργου μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού.
Περιορισμός της ανεξέλεγκτης χρήσης του νερού στις ντουζιέρες των παραλιών (ιδιαίτερα του Νέου Κλήματος ) ,τοποθέτηση μηχανισμών περιορισμού της χρήσης των νερών στις ντουζιέρες. Δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλημα νερού και από τις χαλασμένες ντουζιέρες μέχρι σήμερα να χύνονται εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού.
Έλεγχος αυστηρός και επιβολή τέλους χρήσης νερού σε λιμάνια και μαρίνες κι όχι ανεξέλεγκτη χρήση όπως είναι σήμερα.
Έλεγχος από ορκωτούς λογιστές των οικονομικών της ΔΕΥΑΣ.
Καθαρισμός δεξαμενών υδροδότησης των χωριών. Έχουν να καθαριστούν οι δεξαμενές από τα ιζήματα εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τέλος σύνταξη οικονομικής μελέτης για την τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων από ΔΕΥΑΣ. (κόστος ενέργειας ΔΕΗ- , υλικά, κ.λ.π κόστος μισθοδοσίας υπαλλήλων, κόστος λειτουργίας επιχείρησης και εκ νέου καθορισμός τελών ύδρευσης –Αποχέτευσης)
Εγκατάσταση συστήματος POS στα τοπικά διαμερίσματα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών από τους κατοίκους .
Κλείνοντας ευελπιστώ η καταγγελία μου αυτή, να γίνει αφετηρία ούτως ώστε τα κακώς κείμενα της επιχείρησης να μην μείνουν άλλο θαμμένα κάτω από το χαλί, αλλά σιγά-σιγά και οργανωμένα να βγουν στην επιφάνεια και να αντιμετωπιστούν , έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουν ξανά τα χωριά μας παρόμοια κατάσταση με την υδροδότησή τους >>.
Υδραίος Γιάννης
Τέως Πρόεδρος Κοινότητας Κλήματος τέως Αντιδήμαρχος Σκοπέλου
ΣΧΟΛΙΑ