Η έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης, η διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στη χώρα μας, η αποδόμηση της δημόσιας υγείας και παιδείας...
Η έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης, η διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στη χώρα μας, η αποδόμηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, η αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, η εφιαλτική γιγάντωση της ανεργίας, η ασφυξία και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομική ύφεση, η απίστευτης έντασης φορολογική επίθεση εναντίον της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση του λαού είναι φυσιολογικό να κυριαρχούν στην δημόσια συζήτηση και στην πολιτική αντιπαράθεση.
Παράλληλα με την εφιαλτική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ένα ακόμα μεγάλο θύμα των μνημονιακών πολιτικών είναι η Δημοκρατία.
Η υποβάθμιση της Βουλής μέσα από την βιομηχανία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, η ψήφιση μνημονίων και μεσοπρόθεσμων σε ένα άρθρο, η βίαιη καταστολή λαικών αγώνων και εργατικών κινητοποιήσεων είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις του κυβερνητικού αυταρχισμού. Στην απίθανη περίπτωση που θα αναδεικνυόταν από τις εκλογές μια μνημονιακή κυβέρνηση , στο στόχαστρο θα βρίσκονταν το δικαίωμα της απεργίας και η γενικότερη επίθεση στον συνδικαλισμό. Τα σχετικά νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα.
Όλα τα παραπάνω απέκτησαν μια επικοινωνιακά απεχθή μορφή, επειδή προπαγανδίστηκαν σαν αναγκαία από το ακροδεξιό επιτελείο που χαράζει την πολιτική της ΝΔ. Στην πραγματικότητα όμως αποτέλεσαν επιλογές όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, επειδή θα ήταν αδύνατο χωρίς ριζική περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων να αντιμετωπιστεί η λαική αντίσταση στις πολιτικές της καταστροφής. Στην εποχή της μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους, στους καιρούς της πιο βάρβαρης ταξικής επίθεσης των πλούσιων εναντίον των φτωχών, η αυταρχικοποίηση αποτελεί εγγενή τάση του κράτους, ανεξάρτητα από την ρητορεία του πολιτικού προσωπικού που υπηρετεί αυτές τις επιλογές.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω η δημοκρατία αποτελεί τον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναβάθμιση του Κοινοβούλιου, δημιουργία θεσμών που το συνδέουν με την κοινωνία, αυστηρός έλεγχος στην χρηματοδότηση των κομμάτων, συνταγματική θέσπιση της απλής αναλογικής ως πάγιου συστήματος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, κατάργηση των νόμων που εξασφαλίζουν την ασυλία των πολιτικών (εκτός από τις περιπτώσεις που αυτή προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πολιτικής δράσης), δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων μετά από πρόταση βουλευτών ή ενός αριθμού πολιτών, αποτελούν μερικά μόνο από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και την θεσμοθέτηση δημοκρατικών τομών στην λειτουργία του.
Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας με την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για την προστασία των πολιτών από την κρατική αυθαιρεσία, την διάλυση των ΜΑΤ και την αλλαγή του ρόλου των άλλων ειδικών μονάδων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια σύγχρονη πολιτεία η Αστυνομία της οποίας ασχολείται με την εγκληματικότητα και μένει μακριά από την πολιτική αντιπαράθεση και τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Το ξερίζωμα της κομματοκρατίας στο δημόσιο συνιστά ταυτόχρονα αναγκαίο όρο και για τον εκδημοκρατισμό της κρατικής μηχανής και για την προσέγγιση του στόχου μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να σώσει μια απαθή κοινωνία που παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις . Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να προσφέρει στήριξη και να βοηθήσει στην οργάνωση της λαικής συμμετοχής. Χωρίς τον άμεσο κοινωνικό έλεγχο, δίχως την παρουσία των κινητοποιημένων πολιτών στην δημόσια ζωή, το πρόγραμμα μας θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες. Η προώθηση μορφών κοινωνικού ελέγχου, η θέσμιση αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας που αποτελεί την δημόσια διοίκηση και σε όλες τις επιχειρήσεις που θα υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο αποτελούν απαραίτητα μέσα για τον εκδημοκρατισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και την υποστήριξη πολιτικών υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.
Η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματά έξω από τις πύλες των μεγάλων εργοστασίων και των άλλων χώρων παραγωγής.
Η οικονομική δημοκρατία , στενά συνδεδεμένη με την οικονομία των αναγκών και την αλληλέγγυα οικονομία , απαιτεί τη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνικής παραγωγής, τον κοινωνικό έλεγχο του δικτύου διακίνησης προϊόντων και αγαθών καθώς και του δικτύου της κατανάλωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του ρόλου της κοινωνικής διαπραγμάτευσης στους χώρους δουλειάς, τη διάχυση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την θεσμοθέτηση για τις επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 150 εργαζομένων διαδικασίας ευρύτερου κοινωνικού και διαχειριστικού ελέγχου με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων σε τοπική και κλαδική κλίμακα για την αναζήτηση λύσεων υπέρ της απασχόλησης. την ενίσχυση του απεργιακού δικαιώματος και την απεμπλοκή του από τους στενούς νομοθετικούς περιορισμούς, και συχνά κατασταλτικούς μηχανισμούς απέναντι στην απεργία, την δημιουργία όρων ενίσχυσης της εφαρμογής της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας με την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του σώματος επιθεωρητών εργασίας, την καθιέρωση συνεργείων των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΔΟΥ) και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης σε θέματα εργατικών διαφορών.
Συμπερασματικά: Η ΕΛΠΊΔΑ ΈΡΧΕΤΑΙ !!! Και θα αφορά την οικονομία, την δημοκρατία και πολλούς ακόμα τομείς.
ΛΕΜΟΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ