<< Έλα να πούμε ψέματα, ένα σακί γιομάτο, φόρτωσα ένα μπόντικα σαράντα κολοκύθια κι απάνου στα καπούλια του ένα σακί ρεβίθια >> ...
<<Έλα να πούμε ψέματα, ένα σακί γιομάτο, φόρτωσα ένα μπόντικα σαράντα κολοκύθια κι απάνου στα καπούλια του ένα σακί ρεβίθια>>
Άντε και καλό μήνα να έχουμε, αλλά και μάτια ανοιχτά! Πρωταπριλιά σήμερα και πρωταπριλιά χωρίς ψέμα δεν γίνεται! Τώρα εδώ που τα λέμε, θα έπρεπε να καθιερωθεί και ''η ημέρα της ειλικρίνειας'',αφού έτσι κι αλλιώς με ψέματα έχουμε μάθει να ζούμε σχεδόν 365 μέρες το χρόνο, μιας και τα συναντάμε παντού, στη δουλειά,στα καφενεία,στις παρέες, ακόμη και στους δρόμους, κρυμμένα πίσω από τις λέξεις, πολιτική,διπλωματία, καπατσοσύνη. Μάλιστα αυτός που διαθέτει αυτά τα προσόντα θεωρείται προνομιούχος ...
Όμως ας αφήσουμε τη γκρίνια και ας θυμηθούμε πως καθιερώθηκε αυτή η ημέρα.
Οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Κοροϊδίας και του ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Απριλίου Αφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης.
Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μια μας λέει, ότι ξεκίνησε από τους Κέλτες που ήταν ψαράδες(λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης). Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου,όμως αυτή την εποχή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Άρχισαν λοιπόν, να λένε ψέματα μεταξύ τους οι ψαράδες για την ποσότητα των ψαριών που δήθεν έπιασαν.
Η δεύτερη εκδοχή μας λέει, ότι ξεκίνησε από την Γαλλία τον 16ο αιώνα. Οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Όμως το 1564 επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και η πρωτοχρονιά θεωρούνταν η 1η Ιανουαρίου. Αυτό δύσκολα το δέχτηκαν οι πολίτες. Μάλιστα κάποιοι αντιδραστικοί συνέχισαν να γιορτάζουν τη 1η Απριλίου ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν δώρα για να τους κοροϊδέψουν και να γελάσουν μαζί τους.
Στην Ελλάδα αυτό το έθιμο διαφοροποιήθηκε. Εισάγεται μέσω των ναυτικών που αγκιροβολούσαν στα ξένα λιμάνια,ενώ έγινε γνωστό το 1880 μέσω της<< Εφημερίδας>> του Κορομηλά. Λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε κάποιον. Σε πολλές περιοχές πιστεύουν ότι όποιος κοροϊδέψει τον άλλον θα έχει την τύχη με το μέρος του για όλο το χρόνο. Άλλοι πιστεύουν πως θα έχουν καλή σοδειά. Στη Σύμη ανάβουν φωτιές και πηδούν λέγοντας ''έξω ψύλλοι και κοριοί και μεγάλοι ποντικοί'',αλλά και στη Θράκη πιστεύουν πως το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους». Σημασία έχει πως ο χαμένος θα είναι άτυχος για όλο το χρόνο.
Τον προηγούμενο αιώνα μια Αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο που έλεγε πως ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε κρασί. Το αποτέλεσμα ήταν οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Tο 1993, αρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!
Μια ακόμη πρωταπριλιάτικη φάρσα έκανε το BBC το 1957, προβάλλοντας ένα ρεπορτάζ στο οποίο Ελβετοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν.
Όμως και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού το 1995, έδωσε την είδηση στα ΜΜΕ πως βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη. Μάλιστα η είδηση ήθελε ακριβώς δίπλα του να βρίσκονται και υπολείμματα από κώνειο...
Το 1982 ο«Μικροπολιτικός» στα «Νέα» ανέφερε ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής θα έγραφε βιβλίο για τον εαυτό του, το οποίο θα προλόγιζε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου:«Tην επιμέλεια του βιβλίου, που πέρα από το πολιτικό ενδιαφέρον θα αναφέρεται και σε πολλές άγνωστες λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή του Προέδρου, όπως την αδυναμία του σε μερικά πρόσωπα (π.χ. Θόδωρος) ή σε μερικά πράγματα (γκολφ, σπανακόπιτες κ.λπ.) έκανε και… συνεχίζει (μια και στο αρχικό κείμενο όλο και κάτι προστίθεται κάθε τόσο) ο Πέτρος Μολυβιάτης. Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται μόνο στο περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και στον πρόλογό του. Γιατί θα τον γράψει – εκτός απροόπτου – ο Ανδρέας Παπανδρέου!Η πρώτη κρούση έγινε πριν δύο μήνες περίπου, όταν το κείμενο καθαρογράφτηκε, αλλά η “κατ’ αρχήν συμφωνία” έκλεισε κατά την προχθεσινή δίωρη συνάντηση Προέδρου και Πρωθυπουργού. Όπως ακούστηκε, ο Ανδρέας δέχτηκε, εφ’ όσον όλα πάνε καλά και ο Κων. Καραμανλής ξαναβάλει υποψηφιότητα σαν Πρόεδρος το ’85. Θ’ αποτελεί άλλωστε το γεγονός και μια έμπρακτη απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει Καραμανλή για Πρόεδρο…»
Το νου σας λοιπόν! Μάτια ανοιχτά και αυτιά κλειστά, αλλιώς θύματα με όλα τα επακόλουθα!
ΣΧΟΛΙΑ